U bent klaar om uw bedrijf in Europa op te zetten en u wilt dat uw expansie net zo naadloos en succesvol verloopt als in uw eigen land. Internationaal doorbreken betekent een duik nemen in vreemde wateren met alle taal- en culturele uitdagingen die daarmee gepaard gaan. Verkoopsucces begint met sterke leadgeneratie, maar wereldwijd succes leidt niet noodzakelijk tot wereldwijde marketingaanpassing en dat is waar je beseft dat er geen “one size fits all” oplossing is. Het verkoopproces hangt grotendeels af van de klant en van de vraag of hij krijgt wat hij wil. Begrijp deze nieuwe Europese klant. Zij zullen aangetrokken willen worden, benaderd willen worden en zaken willen doen in hun eigen taal en cultuur. Dit is een gegeven. Geef ze wat ze willen.

Dit is niet eens een geval van Oost ontmoet West. Alleen al in het Westen is er een wereld van verschil. Europa telt immers 50 landen met hun eigen taal en cultuur, wat niet het geval is met de VS en Canada, zoals onze CEO en mede-oprichter Alban VIANO erkent. En je moet een strategie hebben die je in staat stelt een andere aanpak te gebruiken voor de plaats waar je heen gaat. Denk goed na over de cultuur, de taal en het zakelijk gedrag van Europa en zijn landen en u zult snel inzien hoe de diensten voor verkoop-outsourcing voor de Europese markt verschillen van die in de rest van de wereld.

Uitbesteding van verkoopdiensten voor de Europese markt

Eerst en vooral moet u begrijpen wat sales outsourcing is en hoe belangrijk het is voor uw potentieel succes bij het verkopen in Europa. U moet alles weten over de strategieën die u kunt gebruiken om uw toekomstige verkoop te verhogen – het startpunt voor het lanceren van het zo belangrijke verkoopproces. Eerst en vooral moet u weten dat leadgeneratie in B2B een andere zaak is dan in B2C. Volgens Hubspot zijn de top drie bronnen voor uw B2B-technologiebedrijf SEO (14%), e-mailmarketing (13%) en sociale media (12%). U moet deze prospects vinden, contact met hen opnemen, hen kwalificeren en rechtstreeks prospecteren. Wees bereid uw aanpak af te stemmen op de organisatie, de sector, het product/de dienst en het publiek. Dit is waar u individuele strategieën creëert die werken waar u wilt groeien. Wat in de VS werkt, zal niet noodzakelijk in het buitenland werken, en in Europa is er, zoals gezegd, niet één maat voor alles. Wees bereid te experimenteren met strategieën en deze af te toetsen voordat u de strategie vindt die voor u werkt. Samenwerken met een commercieel bureau om de beste koers voor de toekomst uit te stippelen en plannen is de beste optie, er zijn namelijk goede en slechte benaderingen.

Gegevensbescherming in Europa

Welke campagnestrategie ook het beste bij u past, er moet een duidelijk GDPR-bewustzijn heersen om aan de vereisten te voldoen. Het is al meer dan vier jaar geleden dat de GDPR-wetgeving van de EU van kracht ging, en het zijn de strengste en meest stringente privacywetten ter wereld. U zult over gegevens van EU-burgers beschikken en u moet er dus op een conforme manier mee omgaan. Als u niet voldoet aan de EU GDPR, is dat op eigen risico! De CSO legt uit wat u moet weten om aan de voorschriften te voldoen en wat er gebeurt in geval van een inbreuk. En er zullen inbreuken zijn. Weten wat je moet doen en hoe je snel moet handelen als het gebeurt is van cruciaal belang.

De blokkades van Corona blijven ernstige gevolgen hebben.

In de afgelopen maanden hebben landen als Oostenrijk en Duitsland voornamelijk op afstand gewerkt en het is niet altijd gemakkelijk om mensen te bereiken wanneer je ze nodig hebt. Het bellen van het nummer van een receptie is vaak frustrerend, omdat zij niet bereid of technisch in staat zijn gesprekken door te verbinden. Bovendien zijn ze niet bevoegd mobiele telefoonnummers door te geven. De GDPR beperkt het bellen naar mobiele telefoons in Europa, en Duitsland neemt dit serieuzer.

De taal en wetten van lead generation in Europa leren

Prospects verwachten in hun eigen taal te worden aangesproken, een voor de hand liggende maar soms ondoordachte conclusie. Lead generation-diensten voor de Europese markt verschillen dus van die voor de rest van de wereld op het gebied van basisreclame en -marketing. U zult deze taalbarrières moeten doorbreken en uw wereldwijde bereik moeten uitbreiden. Dit is niet facultatief, in sommige landen moet u het zelfs doen. Onze CEO voor Frankrijk, Alban Viano beaamt dit: “Taal is een verschil, ook accenten. Een buitenlands accent of onhandige uitdrukkingen verraden bijvoorbeeld dat het om een telefoontje van een buitenlands contactcentrum gaat en de meeste mensen zullen ophangen. Hetzelfde geldt voor achtergrondlawaai.” Goed geformuleerde professionele gesprekken zijn zeldzaam en worden gewaardeerd, vooral als ze persoonlijk zijn. Bijvoorbeeld door een eigenschap of ervaring uit het LinkedIn-profiel van de beller te citeren.

En het is het beste als de prospect een gesprek boekt voor een andere “expert”, enkele details verzamelen om te prekwalificeren en het eigenlijke gesprek te documenteren dat zal komen. En hou je aan de juiste kant van landspecifieke wetten. Hier volgen enkele voorbeelden: In Frankrijk moet u al uw marketingmateriaal in het Frans of met een vertaler leveren. Duitsland beperkt de waarde van promotionele aanbiedingen. Er bestaat een richtlijn inzake misleidende reclame en vergelijkende reclame die alleen is toegepast op business-to-business (B2B) relaties met betrekking tot misleidende reclame. Campagnes in lokale talen vereisen lokale mensen om ze vloeiend te kunnen leveren, en ze moeten lokale kopers aanspreken, wat een van de sterkste argumenten is om een uitbesteed verkoopagentschap in te schakelen.

Vergeet niet, je hebt lokale concurrentie op je hielen, dus doe het de eerste keer goed of zij doen het. Soms gaat het niet alleen om het gebruik van de juiste taal, maar ook om het vinden van de juiste toon. Moet het informeel, vriendelijk en conversationeel zijn, of formeel? Een vlotte expansie op de Europese markten vereist meertalige vaardigheden in de hele keten.

Verfijning van uw uitbesteding van verkoop

De overgangseconomieën van Oost-Europa (vooral met de impasse van het huidige conflict in Oekraïne en de data- en dienstentechnologieën) vormen ook uitdagingen voor technologiebedrijven die effectief gebruik maken van marketingtechnologieën in Europa. waar er een groot aantal consumenten, maar ook een macro-omgeving die sommige markttechnologieën aantrekkelijker maakt dan andere.

Door rekening te houden met deze huidige uitdagingen alsook met taal- en cultuurverschillen kan worden verduidelijkt hoe lead generation-diensten voor de Europese markt verschillen van die in de rest van de wereld.